Langkau ke kandungan utama
Resepi Gulai Ayam Kelantan Mudah!!
Bahan-bahan yang diperlukan dalam menyiapkan Gulai Ayam Kelantan:
- Gunakan 1/2 ekor ayam
- Gunakan 11/2 sudu besar rempah gulai ayam
- Siapkan 250 gm santan pekat
- Siapkan 750 ml air
- Gunakan 1 batang kayu manis
- Ambil 1 kuntum bunga lawang
- Ambil 2 biji buah pelaga
- Sediakan 1 sudu besar kerisik
- Sediakan 2 keping asam keping
- Sediakan 1 sudu kecil gula
- Gunakan 1 sudu kecil garam kasar
- Ambil 3 biji cili hijau solok (sy guna cili merah sebab cili solok tiada)
- Sediakan 2 biji telur rebus
- Siapkan Bahan Hiris:
- Sediakan 3 biji bawang merah
- Gunakan 3 ulas bawang putih
- Siapkan 1 inci halia
Langkah-langkah membuat Gulai Ayam Kelantan:
- Ayam basuh bersih dan tos. Lumur dengan garam dan kunyit. Ketepikan. Hiris bawang untuk tumis. Tumis bawang yang dihiris hingga naik bau.
- Masukkan rempah. Kacau rata. Masukkan sedikit air supaya rempah tidak hangit. Masak hingga rempah pecah minyak. Masukkan air dan santan. Masak hingga mendidih
- Bila kuah sudah mendidih, masukkan ayam dan asam keping. Gaul rata
- Bila mendidih kali kedua, masukkan garam, gula dan kerisik. Masak hingga pecah minyak
- Masukkan telur rebus dan cili. Kacau rata dan tutup api. Siap!
Ulasan
Catat Ulasan