Resepi Gulai Ayam Kelantan Mudah!!

 

Bahan-bahan yang diperlukan dalam menyiapkan Gulai Ayam Kelantan:
  1. Gunakan 1/2 ekor ayam
  2. Gunakan 11/2 sudu besar rempah gulai ayam
  3. Siapkan 250 gm santan pekat
  4. Siapkan 750 ml air
  5. Gunakan 1 batang kayu manis
  6. Ambil 1 kuntum bunga lawang
  7. Ambil 2 biji buah pelaga
  8. Sediakan 1 sudu besar kerisik
  9. Sediakan 2 keping asam keping
  10. Sediakan 1 sudu kecil gula
  11. Gunakan 1 sudu kecil garam kasar
  12. Ambil 3 biji cili hijau solok (sy guna cili merah sebab cili solok tiada)
  13. Sediakan 2 biji telur rebus
  14. Siapkan Bahan Hiris:
  15. Sediakan 3 biji bawang merah
  16. Gunakan 3 ulas bawang putih
  17. Siapkan 1 inci halia
Langkah-langkah membuat Gulai Ayam Kelantan:
  1. Ayam basuh bersih dan tos. Lumur dengan garam dan kunyit. Ketepikan. Hiris bawang untuk tumis. Tumis bawang yang dihiris hingga naik bau.
  2. Masukkan rempah. Kacau rata. Masukkan sedikit air supaya rempah tidak hangit. Masak hingga rempah pecah minyak. Masukkan air dan santan. Masak hingga mendidih
  3. Bila kuah sudah mendidih, masukkan ayam dan asam keping. Gaul rata
  4. Bila mendidih kali kedua, masukkan garam, gula dan kerisik. Masak hingga pecah minyak
  5. Masukkan telur rebus dan cili. Kacau rata dan tutup api. Siap!


Selamat mencuba !!!


Ulasan