Kalau di Hari Raya, pastilah hidangan Ayam Rendang ini akan ditemani dengan ketupat mahupun lemang. Kalau saya pula, biasanya akan disekalikan dengan Nasi Impit, yang lebih mudah nak dibuat jika dibandingkan dengan ketupat atau lemang.
Bahan-Bahan
Selain bahan-bahan utama di atas untuk memasak rendang ayam, di bawah ini adalah bahan-bahan untuk dikisar untuk 'kuah'.
Bahan-Bahan Dikisar
- 20 biji cili kering
- 2 biji bawang besar
- 4 biji bawang merah
- 9 ulas bawang putih
- 4 batang serai
- 3 inci kunyit hidup
- 3 inci halia
- 3 inci lengkuas
Cara-Cara Memasak Rendang Ayam
- Tumis bahan dikisar hingga naik bau dan pecah minyak.
- Masukkan santan dan ayam. Gaul rata.
- Masukkan kerisik dan kacau rata. Masukkan garam gula.
- Bila kuah dah pekat, masukkan pula daun kunyit dan daun limau purut.
- Gaul sehingga rata dan biarkan sedikit kering. Siap.
SELAMAT MENCUBAA !!!
Ulasan
Catat Ulasan